Locuință individuală,str. Aron Cotruș, București

LOCUINTA INDIVIDUALA

Str. Aron Cotruș, Sector 1, Bucuresti

–     Constructie finalizata in 2011

  • Autori: prof. dr.arh. Dan Corneliu Șerban, arh. Ana Luben, arh. Simina Dron,arh. Raluca Padurariu, arh. Reke Fulop,arh. Gheorghe Bratu, arh. Florin Cobuz, arh. Emoke Jakab, Arh. Radu Turcanu
  • Birou: DD Design Studio

 

  • Colaboratori: Structura: Andrei Zybaczynski / Instalații: ing.Mihai Terzi, ing. Cristina Terzi

 

In contextul unui tesut urban in transformare efervescenta , aliniata cu constructii de data recenta sau « foarte recenta » , situata intr-o zona fara istorie urbanistica , constructia prezentata a devenit un polarizator de interes , fara sa se fi intentionat neaparat astfel .

            Tema la care a trebuit sa raspunda acest proiect a fost de  adaptare a unei locuinte existente la solicitarea pe care a definit-o beneficiarul  , pe parcursul utilizarii acesteia .

            Cu toate ca suprafata desfasurata nu este deloc neglijabila – 1200mp – , s-a urmarit ca prin compozitia volumelor si simplitatea materialelor impactul asupra pietonului sa fie unul prietenos .  Racordul dificil la cadrul construit existent a fost realizat prin retrageri impuse de reglementari urbanistice , dar si dictate de volumetria finala urmarita , pe suportul impus de o constructie existenta.

Astfel , fata de S partial+P+2E constructie existenta , interventia a constat intr-o extindere parter si etaj pe latura de est , si supraetajare cu un nivel .

Nu a fost de neglijat privilegiul acestei proprietati de a avea o suprafata suficient de mare incat sa fie posibil ca impotriva gestului obisnuit de a « introverti » o constructie in oras , aceasta sa fie deschisa spre curtea situata. Mai mult , suprafata decupata din curte pentru extindere a fost acoperita in terasa inierbata , ca o proiectie a terenului peste doua niveluri . Amenajarea exterioara a fost controlata in asa fel incat sa completeze perspectivele interioare . S-a tinut seama de faptul ca acestea reprezinta peisajul oferit spatiului interior , sub diferite unghiuri de vedere.

Atmosfera constructiei principale s-a intentionat a fi delicata si aerisita , contrar gabaritului  sau . Astfel , compozitia este sustinuta de o axa verticala ferma reprezentata de liftul  panoramic de pe fatada de sud , fata de care se elanseaza volumele incaperilor de locuit cu ferestre de dimensiuni mari (pereti cortina) protejate de brise-soleil-uri si copertine . Ultimul nivel construit , etajul cel mai pretios functional si spectaculos arhitectural este retras fata de perimetrul casei , astfel incat de la nivelul trotuarului este vizibil  doar prin ultimul planseu dezvoltat in copertina , imagine care a fost si intentionat subliniata prin executarea unei benzi de ferestre imediat sub acesta si placarea peretilor cu lemn de culoare inchisa .

Aceeasi desprindere , la scara mai mica , a fost realizata si la nivelul legaturilor cu solul , prin podeste largi si trepte fara contratreapta .