Imobil de birouri cu logii, bd.Poligrafiei, Bucuresti

IMOBIL DE BIROURI CU LOGII

Bdul. Poligrafiei, Sector 1, Bucuresti

– Constructie finalizata in 2013

  • Autori: prof. dr.arh. Dan Corneliu Șerban, arh. Ana Maria Luben, arh. Radu Turcanu, arh. Emoke Jakab, arh. Stag. Ecaterina Coloros Mocanescu, stag. Alexandra Buleu

 

  • Birou: DD Design Studio
  • Colaboratori: Structura Andrei Zybaczynski / Instalații ing.Mihai Terzi, ing. Cristin Terzi

     

  •  Foto: Cosmin Dragomir

 

O constructie albă, simpla, eficienta si tehnologica a fost conceptul initial, concept ce s-a materializat intr-o cladire de birouri atipica pentru Bucuresti. Fiind amplasata intr-o zona de colt, cu deschiderea a 2 perspective importante in lungul Bd Poligrafiei si a Strazii Jiului, situl are un potential de a genera un reper important in zona si ca orice reper, acesta trebuie sa fie special si deosebit din punct de vedere vizual.

Compozitia este una tectonica, cu rezonante moderniste insa perfect contemporana, sub forma unui cub explodat si recompus. Dinamismul este generat de glisarea spre dreapta a benzii parterului in fatada principala, de juxtapunerea sub unghiuri ascutite a elementelor originar ortogonale si de strapungerea panzei-mesh de balcoane-sertare.

Directiile planurilor verticale ale inchiderilor si orizontal al acoperisului, nu sunt intamplatoare, ci sunt liniile contextului. Insa, bineinteles, lucrarea nu este deloc una contextualista. Contrastul cu situl si cladirile vecine este unul total, asumat si cautat, prin culoare, material, tehnologie, clasa.

Pentru configuratia structurala s-a adoptat un sistem mixt- cadre si diafragme cu deschideri mari necesare eliberarii spatiului pentru functiunea de birouri. Conceptul structural functional se bazeaza pe un nod central cu spatii perimetrale libere pentru birouri open-space, exceptie facand spatiile anexe aferente fiecarui nivel.

S-au folosit pietre naturale pentru spatiile exterioare parter, terase si zone servicii, spatiile de birouri fiind acoperite cu mochete de trafic greu. Finisajele interioare sunt minimale si suficiente, accentul fiind pe zona de receptie si bateria de lifturi.

O atentie deosebita a fost acordata esteticii exterioare, realizandu-se un contrast intre suprafetele mari cu goluri mici, acoperite cu Cembrit si zonele vitrate la care s-a adaugat o structura tip mesh (structura de inox tensionat), constituind un voal de filtrare a luminii si peisajului, perforatiile executate in structura de mesh de catre balcoane mizeaza pe un efect dinamic scenografic.